Neked mi a szeretetnyelved?

„A szeretet iránti vágyunk a legmélyebb érzelmi szükségletünk akár gyermek, akár felnőttkorunkban. Ha érezzük a számunkra fontos emberek szeretetét, a világ ragyogónak tűnik és szabadon szárnyalunk. Amikor azonban üres a szeretettankunk, mindent sötétebben látunk és ez a sötétség tükröződik a viselkedésünkben is….” Ez egy idézet Gary Chapman Egymásra hangolva című csodálatos könyvéből való.

Minden embernek van egy olyan szeretetnyelve, ami az ő számára a leginkább kifejezi azt, hogy szeretik.

Sokan szenvednek amiatt, mert úgy érzik, hogy a párjuk, a családtagjaik nem szeretik őket eléggé. Még ha többféleképpen ki is mutatják, lehetséges, hogy számodra az mégsem igazán azt jelenti. Ennek többnyire az az oka, hogy nem olyan formában mutatják ki a szeretetüket irántad, ahogyan az számodra a leginkább fontos. Miért jó az, ha tudjuk, hogy mi a saját szeretetnyelvünk? Ha tisztában vagy a saját szeretetnyelveddel, akkor ezt tudatni tudod a környezeteddel, a pároddal: pontosan milyen módon érzed azt a leginkább, hogy szeretnek Téged. Ezzel egyrészt megkönnyíted a dolgukat, mert sokan nem gondolatolvasók, csak találgatnak, hogy minek örülnél a legjobban, hogyan és mivel mutassák ki a szeretetüket irántad. Másrészt örömet szerzel magadnak, hiszen olyan módon kapod a szeretetet azoktól, akik fontosak Neked, ahogyan számodra ez a leginkább befogadható, ettől érzed azt, hogy igazán szeretnek.

Mindezek miatt rendkívül fontos az, hogy Te is pontosan tudd: a szeretteid mitől érzik azt a leginkább, hogy szereted őket?

Az 5 fő szeretetnyelv

Elismerő szavak

„Az elismerő szavak használata az egyik legfőbb eszközünk arra, hogy kifejezzük egymás iránti szeretetünket. Csinos vagy! Jó munkát végeztél! Büszke vagyok Rád! Köszönöm, hogy ilyen keményen dolgoztál!… Számtalan módon szavakba önthetjük elismerésünket. Dicsérhetjük a másik viselkedését, megjelenését, személyiségét. Akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, úgy szívják magukba az elismerő szavakat, mint kiszáradt föld az esőt.”

Minőségi idő

„A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még nem feltétlenül jelent együttlétet. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem. A minőségi idő nem azt jelenti, hogy ezalatt mindvégig egymás szemébe mélyedünk, sokkal inkább azt jelenti, hogy együtt csinálunk valamit és teljes figyelmünket a társunknak szenteljük. Mellékes, hogy mi az a tevékenység, amit együtt végzünk, érzelmileg azonban nagy jelentősége van az egymásra szánt időnek. A tevékenység csupán eszköz, közvetítő közeg, melynek révén az együttlét élményében részesülünk.”

Ajándékozás

„Az ajándékozás a szeretet kinyilvánításának legelterjedtebb módja. Az ajándék az jelenti, hogy a másik gondolt rám, fontos vagyok neki. A szeretet látható jelképei némelyek számára különösen is fontosak.”

„Annak, aki ezt a szeretetnyelvet érti, az ajándék értéke nem sokat számít. Ajándék bármi lehet. Vásárolhatunk, készíthetünk, rövid üzenetet írhatunk, de ajándék lehet egy túrázás közben talált különös kavics is, amiről a másikra gondolunk. ….. Létezik egy megfoghatatlan ajándék is, amely többet ér, mint bármi, amit a kezünkbe foghatunk. Ezt nevezem önmagunk odaajándékozásának vagy jelenlétünk ajándékának. A szeretett személy jelenléte a szükség idején mindennél többet jelent annak, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve.”

Szívességek

„A tettek hangosabban beszélnek a szavaknál, tartja a régi mondás. Ezt különösen így érzik azok, akik számára a szívességek jelentik az elsődleges szeretetnyelvet. Számukra a legapróbb szívesség is a szeretetet közvetíti. Lehet az egy étel megfőzőse, mosogatás, porszívózás, fűnyírás, a leesett biciklilánc megjavítása és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden minősül szívességnek. Akik ezt a nyelvet beszélik, mindig az figyelik, mit tehetnek másokért. Számukra a szavak üresen csengenek, ha nem állnak mögöttük tettek. Hiába mondogatja a férj őszintén a feleségének, hogy szeretlek, a felesége, aki a szívességek nyelvén ért, azt gondolja magában: „ha szeretne, segítene nekem..”. A szeretetet érzelmileg is el kell juttatni a címzetthez, és ebben az esetben a tettek kifejezőbbek, mint a szavak. Figyelmesség, tervezés, idő és igyekezet kell hozzá, de ha pozitív hozzáállással tesszük, akkor a szolgálatkészség ezen cselekedetei valóban a szeretetünk kifejezései lesznek.”

Testi érintés

„Régóta ismerjük a testi érintés érzelmi erejét. Tudjuk, hogy a csecsemő egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy ölbe vegyék, ringassák, simogassák és átöleljék őt. Az újszülött még nem érti mi a szeretet, de a testi érintésen keresztül eljut hozzá az érzelmi üzenet..”

„Sokan vannak, akiknek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelvük. Ahhoz, hogy érzelmi szükségleteik be legyenek töltve, elengedhetetlenül szükségük van a gyengéd és szeretetteljes fizikai érintésre. Mindezek valóságos „érzelmi mentőövet” jelent számukra.”

„Testünk szeretetteljes érintésre vágyik, azonban a fizikai érintés létrehozhat vagy megszakíthat egy kapcsolatot. Közvetíthet gyűlöletet, és szeretetet is, sőt annak, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint maga a gyűlöllek, vagy a szeretlek szó. A pofon minden gyerek számára ártalmas, de megsemmisítő erejű lehet annak, akinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. Egy gyengéd ölelés szeretetet közvetít minden gyermek felé, de alapvető érzelmi szükséglet annak a gyermeknek, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Ugyanígy van ez a felnőttekkel is.”

Szeretettel ajánlom Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyvét. Nagyon hasznos dolgokat sajátíthatsz el arról, hogy hogyan szeresd a párodat, hogyan javíthatsz a párkapcsolatodon vagy a szeretteiddel való kapcsolaton, hogyan tehetsz azért, hogy a szeretteiddel való kapcsolat harmonikus és kiegyensúlyozott legyen.

Ahhoz, hogy a számunkra fontos személyek érezzék szeretetünket, azon a nyelven kell szólnunk hozzájuk, amelyik számukra a legkifejezőbb. Ne feledjük, hogy a másik négy, csupán hab a tortán, azaz ráadás és egyik sem pótolja az elsődleges szeretetnyelvet.”

Hasznosnak találod? Köszönöm a megosztást!

Megosztás Facebook-on!
Scroll to Top